Které dárky nejčastěji zapadnou prachem

Jsou cenově dostupní a už na první pohled slibují pomocnou ruku při vaření. Proč však drobní pomocníci namísto pomáhání často končí ve spíži na polici pod vrstvou prachu?

Problém je v tom, že očekáváme zázraky a neradi měníme své dlouholeté návyky. Každý spotřebič ptá trochu pozornosti nejen při použití, ale také při čištění a údržbě. Jste připraveni na změny?

Domácí pekárna na chléb je vděčným pomocníkem, který mnoho pozornosti neptá. Stačí do ní nasypat přesně odvážené a odměřené množství surovin a spustit automat. Po několika hodinách vás omámí vůně více či méně povedeného chleba, vaše dovednosti se budou časem zlepšovat. Kromě mytí formy a zametání vysypané mouky na vás nečekají žádné nástrahy. Hrozí však riziko, že po počáteční euforii se z pohodlnosti časem vrátíte zpět ke chlebu a rohlíkům z obchodu. Přece jen, chléb z chlebopícky je jiný než ten, který jíte od narození.

Stroj na přípravu espressa je žhavým hitem sezóny. Zabere na lince necelých 30 centimetrů šířky a od vás žádá pouze pravidelné doplňování vody do zásobníku a oplachování jeho částí pod tekoucí vodou. Důkladné pročištění tabletami jednou za několik měsíců vám práci navíc nepřidá. Nedoufejte však, že si na stroji budete předehřívat šálky a že se vám hned podaří skamarádit se s parní tryskou pro přípravu capuccina a laté. Pokud vám více než espresso a picollo chutnají rafinované kávové nápoje, pořiďte si raději stroj na kapsle.

Odšťavňovač je symbolem zdraví, ptá však více pozornosti, než vám může být milé. Nejenže musíte mít bohatý přísun ovoce a zeleniny z vaší zahrádky, ale musíte být ochotni podstoupit po každém odšťavňování důkladné čištění. To znamená rozebrat stroj na několik dílců, každý z nich důkladně vyčistit a zbavit jemné sítko všech vláken z dužniny. Pokud se vám i přesto odšťavňování zalíbí, hrozí zde nová investice. Budete chtít nahradit levnou odstředivku dražším lisem.

Parní hrnec vypadá lákavě, obzvláště na fotografiích s pestrobarevnou zeleninou a čerstvou rybou. Pokud však neumíte kouzlit s chutěmi, omrzí vás již po druhém použití. Rychlená zelenina z obchodu, drůbež z velkovýkrmu a mražené ryby ze supermarketu plné vody nechutnají při uvaření v páře vůbec vábně. Pokud nemáte přísun ke kvalitním, čerstvým surovinám, nebo nedokážete vařit skvěle dochucené omáčky, budete zklamáni. Počítat je třeba is místem pro skladování a rizikem, že na plast, který výrobce použil pro výrobu nádob, se bude vše lepit. Pokud vám někdo tvrdí opak, klame sám sebe.

Kuchyňský robot dokáže zastat kus práce. Se silným motorem a dobrým příslušenstvím si poradí nejen se strouháním zeleniny a mixováním, ale také s mletím masa, či hnětením hustého, kynutého těsta na chléb. Pokud denně vaříte pro čtyřčlennou domácnost a dokážete jej zapojit do práce, je přínosem. Pokud ne, skončí nevyužitý. Obecně platí pravidlo, že při zpracování malého objemu surovin se jeho použití nevyplácí. Cosi zůstane v nádobě, cosi porozsypáte kolem a ještě musíte i mýt. Předem si rozmyslete, kde jej spolu s příslušenstvím uložíte.

Topinkovače, toustovače, waflovače a kontaktní grily dokáží dodat tu správnou atmosféru nejen snídani, ale i ostatním posezením při jídle. Obzvlášť v případě, pokud si tyto chvíle vychutnáváte naplno a nepatříte mezi ty, co si v ranním shonu pouze uchytí chléb s máslem, salámem a sýrem. Zkuste se zamyslet nad svým jídelníčkem a zvyky ještě před koupí. Jinak se stane, že si koupíte haraburdí, které vám budou jen na obtíž. Co mají všechna tato zařízení společného? Napájecí kabel, topnou spirálu a termostat. Poslouží stejně jako pánev na sporáku.

Kouzelná fritéza, které stačí pouze lžíce oleje. Pokud si myslíte, že jde o stroj, který dokáže zázraky, mýlíte se. Jedná se o obyčejnou horkovzdušnou troubu, která se od té z teleshopu liší pouze v tom, že má uprostřed otočné rameno. Dokáže s minimem tuku připravit nezdravá jídla, problémem je, že jejich chuť je téměř stejná. Ať cokoli obalíte v trojobalu a přidáte k tomu bramborové hranolky, pořád to bude jen fastfood. Sice z vaší kuchyně, ovšem stejně fádní.

Nemáte-li čas postávat při vaření nad sporákem, vaše problémy mají vyřešit pomalovarné hrnce. Trvá jim sice osm hodin, než suroviny přemění na pokrm, nikdy však nekypí a nepotřebují nikoho k míchání obsahu. Co do nich ráno vložíte, to po návratu z práce naleznete uvařené. Ano, výrobci nelžou a prozradí vám i to, že pokrmy mají sice méně vitamínů, avšak díky práci enzymů mají více chuti. Zkuste však popřemýšlet nad tím, co vaříte nejčastěji. Jedná se o kotlíková jídla z jednoho hrnce?

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Znovuobjevení dřeva v osvětlení: Přírodní a udržitelná volba z Moravy

Ve světě, kde kov a plast často převládají ve výrobě spotřebního zboží, přináší dřevěná svítidla z Moravy osvěžující změnu. Ruční výroba, která stojí za...

Plazmový řezací stroj aneb jak probíhá chlazení přístroje?

Pokud jste někdy pracovali se svářečkou nebo plazmovou řezačku, pak jistě dobře víte, že při práci s kovy vzniká enormní množství tepla. Ať už je...

Jak zvládnout velký úklid: koupelna a WC

Koupelna a WC jsou místnosti, kde se uklízí téměř nepřetržitě. Přesto bychom na ně neměli zapomenout ani při velkém sezónním úklidu. Jde víc než...

Plzeňské sklenářství Kaiserová a syn – to nejlepší pro váš domov i firmu

Většina lidí tak, jak stárne, vyvíjí se a stává se moudřejšími. Život je praxí, která je nepřenosná a dělá z nás postupně lepší a lepší....

Lepší je voucher než letenka

Loni jsem příteli, který rád cestuje, koupila letenky, ale do destinace, která se mu nezamlouvala. Mám jiné možnosti? Lepší volbou v takovém případě může být...