Espresso můžete mít i doma

Jednoduché stroje na espresso jsou téměř k nerozeznání. Mají stejně silné čerpadlo, naprosto stejný bojler pro ohřev vody, jednu páku s více či méně povedeným těsněním pro přípravu espressa a trysku na zpěňování mléka. Při výběru se zaměřte hlavně na provedení.

Pokud nepoužíváte filtrační konvici, je vhodné, aby byl zásobník na vodu vybaven filtrem a nebyl průhledný. Jinak v něm budou růst řasy. Sítka musí po zasunutí do páky pevně držet na svém místě, rukojeť páky by neměla být dutá a sběrná nádoba musí být dostupná pro snadné čištění. Nepočítejte s tím, že tryska na zpěňování mléka vás bude poslouchat na první slovo. Pokud ji nezkrotíte, zůstanete navěky pouze při malém piccolu nebo espressu s mlékem.

Pokud jste fanoušky kávových nápojů a nevadí vám, že za ně zaplatíte víc, zajímavou volbou pro vás mohou být kapsulové automaty, které z jedné či dvou kapslí dokáží vykouzlit kávovinový nápoj na přání. Vzhledem k množství použitých obalů nejsou příliš ekologické, ale i bez zkušeností si s nimi vždy dopřejete to, na co máte chuť.

Pokud nemáte hluboko do peněženky a upoutali vás automaty, které mají pod kontrolou vše od umletí kávy, přes její dávkování, spaření, až po vyprazdňování a čištění, počítejte s tím, že i přes množství nastavení nebudete mít velkou moc nad tím, jakou kvalitu espresso dosáhne. Je to čistá práce, pokud ovšem chcete kombinovat s mlékem či mléčnou pěnou, musíte to udělat ručně.

Zajímavou alternativou je mokka kávovar, který elektřinu nepotřebuje. Využije tlak páry, která vznikne při vaření na sporáku. Nejdůležitější je však káva samotná. Nestyďte se navštívit specializované prodejny, plantážní kávy a kvalitní směsi nejsou dražší, než káva z kapslí.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Plazmový řezací stroj aneb jak probíhá chlazení přístroje?

Pokud jste někdy pracovali se svářečkou nebo plazmovou řezačku, pak jistě dobře víte, že při práci s kovy vzniká enormní množství tepla. Ať už je...

Krbová kamna vám pomohou ušetřit za vytápění

Spousta majitelů nemovitostí v městech i na vesnicích se v posledních měsících čím dál víc zajímají o možnost topit si tuhými palivy. Důvody jsou zřejmé. Tím,...

Jak zvládnout velký úklid: kuchyně

Uklízíme ji denně a přece je třeba jí věnovat více pozornosti, než ostatním místnostem v bytě. Neznamená to však, že je třeba ji odkládat...

Odpadků vyrábíme stále více, začínáme však také třídit

Jak se konstatuje ve zprávě o stavu životního prostředí v roce 2008 z dílny ministerstva životního prostředí, oproti předchozímu roku to představuje nárůst o...

Jak při stahování nepřijít o rozum

Pro někoho je stahování výzvou pro otestování organizačních schopností, jiní tvrdí, že je lepší desetkrát vyhořet, než se jednou stěhovat. S dobrou přípravou to...